Belgické pivá

DELIRIUM TREMENS 

Osobitý charakter a unikátna chuť, ktorá plynie z použitia troch rôznych druhov kvasiniek.

Pivo je varené pod značkou Huyghe, ktorá zastrešuje niekoľko desiatok pív, čo je dôsledkom získavania a oživovania značiek zaniknutých pivovarov a tiež imitácie obľúbených značiek. Medzi najznámejšie patria práve pivá pod označením Delirium. Predávajú sa vo fľašiach s kameninovým vzorom na ktorých sú etikety so zobrazením ružových slonov.

Delirium Tremens bol uvedený na trh v roku 1989. Je to svetlé pivo zlatej farby s výrazne pikantným charakterom, pretože sa pri výrobe používa zmes troch rôznych druhov kvasiniek a veľké množstvo chmeľu. Zakončenie je preto charakterizované intenzívnou suchou chmeľovou horkosťou.

Pivovar Huyghe v malom meste Melle, ktoré leží na okraji Gentu, založil León Huyghe v roku 1906, keď prevzal pivovar Appelhoek, ktorého pôvod siaha až do roku 1654 a možno aj ďalej do minulosti.

DUVEL

“Diabolské pivo!”, poznamenal niekto v pivovare pri prvej várke. Odtiaľ pochádza flámsky názov Duvel (diabol).

V období, keď boli v Belgicku v móde britské pivá, vyrábal rodinný pivovar Moortgat v Breendonku, severne od Bruselu, škótsky ale fermentovaný kvasinkami z pivovaru McEwan’s. Neskôr sa rozhodlo o obnove výroby tohoto piva s tým, že budú zachované základné charakteristiky, t.j. použitie rovnakých kvasiniek, vrchné kvasenie a vysoká stupňovitosť, avšak s použitím svetlého sladu.

Pivo je chmelené žateckým a štajerským chmeľom, ktoré mu dodáva silnú arómu. Je extrémne voňavé, aróma pripomína pomarančovú kôru, hruškovú brandy, zelené jablká a lahodnú, kôstkovú horkosť. Celá výroba, od várky cez studené kvasenie a zrenie, trvá viac ako tri mesiace. Aj napriek vysokému obsahu alkoholu je osviežujúce a ľahko pitelné.

GULDEN DRAAK

Zlatý drak uzavretý v neprehľadnej sklenenej fľaši.

Pivo je pomenované podľa zlatej sochy na veži s hodinami v Gente, ktorú v roku 1111 počas prvej krížovej výpravy pôvodne daroval mestu Konstantinopol nórsky kráľ a ktorú neskôr do Belgicka dal priviezť jeho neskorší vládca. Gulden Draak má silnú bylinkovo-chmeľovú arómu, prevládajúcu chuť praženého sladu s karamelovým a čokoládovým charakterom. Starnutím sa chuť vylepšuje a vrchol dosahuje po dvoch rokoch dozrievania vo fľaši.

 

CHIMAY BLEUE

Pôvodne vianočné pivo, ktorému svedčí 5 ročné dozrievanie vo fľaši.

Chimay Bleue je bohatý, klasický silný tmavý ale, ktorý sa pôvodne varil ako vianočné pivo. Je najsilnejším z troch pív vyrábaných v známom trapistickom pivovare Notre Dame v Scourmonte blízko mesta Chimay. Z nich sa najviac podobá portskému vínu s ročníkovýám označením. Aróma portského vína sa vyvíja, ak sa nechá pivo dozrievať aspoň päť rokov. Tento aromatický, živý, bohatý ale je stredne sladký, so štiplavejším náznakom tymiánu a korenistou chuťou po muškáte pri doznievaní.

KASTEEL TRIPEL

Nekompromisné silné svetlé pivo s chuťou vanilky, koriandra a citrusov.

Vrchne kvasené pivo zlatej farby dozrieva vo fľaši. Dokonale zlaďuje rôzne druhy sladu a kvalitného chmeľu, čo mu dáva obzvlášť hladkú chuť a vôňu.

 

 

 

LEFFE BRUNE

Hnedé pivo s vyzretou chuťou a bohatou arómou praženého karamelu.

Má nádych čokolády a tmavého ovocia s mierne sladkým zakončením, ktoré pripomína hrozienka. Sladkú chuť vyvažuje korenená chmelová suchosť.
Značka Leffe je najznámejšou zo všetkých belgických pív typu abbey. Na rozdiel od autentických trapistických pív sa nejedná o pravý kláštorný produkt, ale výsledok obchodnej dohody, podľa ktorej pivovar vyrába pivá v licencii a zisk sa delí medzi výrobcu a opátstvo. Abbay Notre Dame de Leffe bolo založené v roku 1152 v meste Dinant, blízko Namuru. Pivo sa začalo na tomto mieste variť v 13. storočí, ale po Francúzskej revolúcii výroba skončila. V súčasnosti sa opäť varí v pivovare Artois, ktorý vlastní skupina Interbrew, v Leuvene blízko Bruselu.

LEFFE RADIEUSE

Zástupca známej značky Leffe s bohatou chuťou so stopami ovocia.

Najsilnejšou stránkou piva Radieuse je bohatá chuť. Je čerešňovo-ovocná, blízka portskému vínu s mierne praženým, škoricovým doznievaním.

Notre Dame de Leffe je norbertinský kláštor v Dinante, neďaleko od Namuru. Na svojich pozemkoch kláštor pestuje rastliny na výrobu bylinného čaju, pivo sa však od dôb Francúzskej revolúcie nevarí. Aby kláštor získal financie na svoje udržovanie, udelil v 50. rokoch miestnemu pivovaru licenciu k výrobe. Dnes nápoj vyrába pivovar Artois, ktorý vlastní skupina Interbrew, v Leuvene blízko Bruselu.

LINDEMANS APPLE

Svieža chuť pravých jabĺk a lambiku.

Dlho pred tým, ako sa pri výrobe piva používal chmeľ, bolo do sezónnych pív pridávané rôzne ovocie a bylinky. Pri tomto pive sa čistá, jasná aróma a chuť jabĺk spája s komplexnou ostrosťou lambiku. Vzniká tak hladké, ľahké telo so sviežou chuťou skutočných zelených jabĺk.

 

 

LINDEMANS KRIEK

Čerešňová chuť zintenzívnená použitím ovocnej šťavy.

Pivovar Lindemans pri výrobe používa tzv. “priamu džúsovú metódu”. Výsledkom je plná ovocná chuť s charakteristickým, kyselkavým pozadím piva lambic. Pivo má sviežu, ostrú, avšak nie príliš kyslú chuť.

Pivovar bol založený v roku 1809 a je komerčne najúspešnejší z nezávislých výrobcov piva lambic. Lindemans bol pôvodne pivovarník, ktorý na farme varil pivo cez zimu a v lete pestoval jačmeň a pšenicu. Do roku 1930 však bol pivovar tak úspešný, že to znamenalo koniec poľnohospodárskeho zamerania. V roku 1991 sa postavil nový pivovar, aby sa zvýšila výrobná kapacita.

PAUWEL KWAK

Žiadny pohár na ale nie je tak osobitý, ako karafa v tvare presýpacích hodín piva Pauwel Kwak.

Pohár, v ktorom sa toto pivo tradične podáva, je možno známejší ako pivo samo. Je modelovaný podľa starodávnych “pohárov na rozlúčku” , ktoré sa používali v dobe, kedy dopravu cestujúcich obstarávali dostavníky ťahané koňmi. Pri hostinci sa mohol jazdec z obdobného pohára napiť bez toho, aby zosadol a po napití si mohol pohár zasunúť do strmeňa. Pauwel (Pavol) bol legendárny krčmár, ktorý sa preslávil svojim silným pivom s dlhou trvanlivosťou. Slovo Kwak pomenováva vypaseného muža s telom v tvare kvapky.

Dnešné pivo uvedeného mena je varené z troch druhov sladu a malého podielu cukru. Chuť a vôňa je sladová s náznakom nugátu, doznievanie je ovocné, pripomínajúce brandy s hrejivým pocitom.

Pivovar sa rozkladá okolo typicky belgického zámočku v Buggenhoute vo východnom Flámsku, bol založený v r. 1791 a vystriedala sa v ňom už siedma generácia v rodine Bosteels, od ktorej má aj svoje meno.

ROCHEFORT TRAPPISTES 10

Pivo, ktoré pravidelne obsadzuje popredné priečky v hodnoteniach najlepších pív sveta.

Pivo červeno-hnedej farby s kompaktnou penou, vyváženou komplexnosťou a širokým spektrom chutí (porstkého vína, marhulí, dubu, medu, korenín…) so silným podtónom alkoholu.

Zo šiestich belgických trapistických kláštorov, ktoré varia pivo komerčne, je Abbaye de Notre Dame de Saint-Rémy na okraji Rochefortu najviac tradičný a tajomný a okrem komunity mníchov málokto z vonkajšieho sveta vie, kto pivo vyrába. Pôvodne ženský kláštor sa v roku 1464 zmenil na mužský a koncom šetnásteho storočia sa tu začalo variť pivo. Pivá sú zväčša osobité, majú bohatú chuť, tmavú farbu, sladový charakter s prídavkami veľmi utajovanej zmesy korenia. Plného prekvasenia dosahujú pivá po šiestich mesiacoch a ďalších 12 mesiacov ešte dochádza k vylepšovaniu.

TRIPEL KARMELIET

Špeciálne pivo vyrábané z troch druhov zŕn: jačmeňa, pšenice a ovsa.

Jeden z belgických kláštorov blízko Dendermonde údajne varil pivo z troch druhov zŕn, čo inšpirovalo pivovar Bosteels k uvedeniu podobne pripravovaného piva na trh v roku 1997. Jačmeň, ovos a pšenica sa varia v surovom aj zosladovanom stave a pivo je silne korenené, čo vytvára zaujímavú komplexnú chuť. Zo pšenice pochádza “ľahké telo” a príchuť po sladkom citróne, od ovsa smotanová pena a zo všetkých ingrediencií dohromady korenené a suché zakončenie.

WESTMALLE TRIPEL

Neobvyklý tripel vyrobený zo svetlého sladu.

Ako iné, aj kláštor vo Westmalle vyrábal tmavšie pivá, ktoré spĺňali nepísané pravidlo, že čím je pivo silnejšie, tým je tmavšie. Po skončení 2. svetovej vojny toto pravidlo porušili. Vtedy začala v Belgicku vládnuť móda zlatých ležiakov a niektorí producenti začali experimentovať so svetlým sladom. Veľká sila a ovocná chuť po vrchných kvasinkách v kombinácii s odrodami chmelu a druhy sladu typických pre plzeňské ležiaky dali vznik úplne novému typu piva. Westmalle Tripel je jeho typickým predstaviteľom s často napodobovanou oranžovo-zlatou farbou, súzvukom sily a pitelnosti i komplexnosti arómy a chutí. Niektorými z jeho znakov sú svieža vôňa žateckého chmelu, či ovocná príchuť pomarančovej kôry so stopami bylinnej chuti.

LIEFMANS CUVÉE BRUT

Ovocné pivo z radu flámskych sour ale-ov.

Toto pivo sa varí iba raz do roka, v júli. Je robený úlne odlišnou metódou ako tradičné ovocné čerešňové lambiky. Po uvarení mladé pivo maceruje s čerstvými celými čerešňami v plytkých nádržiach (na 100 litrov piva sa používa 13 kg čerešní). Následne dozrieva v pivniciach po dobu jedného roka. Po tejto dobe sa mieša s ďalšími produktami pivovaru, pivom Oud Bruin a Goudenband z rôznych ročníkov (starých až do 3 rokov) do požadovenej chuti. Výsledkom je komplexné, sýto-červené pivo typu ale s vyváženou sladko-kyslou chuťou, so silným podtónom čerešní a šumivým nasýtením.

LIEFMANS GOUDENBAND

Vínna chuť a ľahká kyslosť piva “zlatá stuha”…

…ju radí k typu klasických polotmavých pív typu ale, pochádzajúcich z ich pôvodnej domoviny, historického východoflámskeho mesta Oudenaard. Tieto pivá sú celkom odlišné od sladších, sladovejších a orieškových tmavozlatých ale, známych v anglicky hovoriacich krajinách. Liefmans Goudenband je v súčasnosti varený v Dentergeme, tesne za hranicou západného Flámska, kvasenie a dokvasenie však prebieha v Oudenaarde. História pivovaru siaha do roku 1625, varné zariadenie však bolo v roku 1991 demontované.
Osobitá chuť (mimo iných železitá, slaná) pochádza z hydrouhličitanu sodného, ktorým sa upravuje varná voda, ďalej zo súbežného používania niekoľkých druhov kvasiniek, z doby dokvasenia, ktorá sa pohybuje od štyroch mesiacov do jedného roku, z rezania mladších a starších ročníkov a z dozrievania vo fľašiach v oudenaardskych pivniciach.

 

Comments are closed.